Yeni Zelanda ÜLKE RAPORU


YENİ ZELANDA









Başkent: Wellington
Devlet Başkanı: Dame Patsy Reddy (Genel Vali)
Nüfus: 4,8 milyon
Dışişleri Bakanı: Winston Peters
Yüzölçümü: 268.680 km2
Resmi dil: İngilizce ve Maori
Para birimi: NZD (Yeni Zelanda doları)
Uluslararası telefon kodu: 64
Yönetim biçimi: Parlamenter demokrasi
Önemli şehirleri: Wellington: 400 bin, Auckhand: 1 milyon
Türkiye ile Zaman dilimi Farkı: 10 saat zaman dilimi olarak ileridedir.




Ülkenin Kısa Tarihçesi

Yeni Zelanda’ya ilk kez 1000 yıl önce kan bağı ile gelen şefler ve rahipler tarafından yönetilen bir kabile olan Polinezyalı Maoriler yerleşmiştir. Adaya Avrupa’dan ilk defa 1642 yılında Hollandalı Abel Tasman ayak basmıştır. Ancak Kaptan James Cook’un 1769 ve 1779’daki gezilerine kadar adalar herhangi bir yönetime bağlı kalmamış ve keşfedilmemiştir. İngiliz göçmenler, 1840 yılında İngiliz hakimiyeti kurulunca adaya yerleşmeye başlamış ve başkent Wellington kurulmuştur. Yeni Zelanda’ya 1852 yılında kendi hükümeti tahsis edilmiştir.

 

Genel Bilgiler

Güney Pasifik Okyanusunda ılıman iklimin hakim olduğu Yeni Zelanda’da, depremler ve volkanik aktiviteler normal olarak görülmektedir.
Nüfusun neredeyse % 90’ı şehirlerde yaşadığı Yeni Zelanda, küçük bir ekonomiye sahip olup, ekonomi büyük oranda tarım, balıkçılık ve orman ürünlerine bağımlı durumdadır.

Coğrafi Konum
Yeni Zelanda, Güney Pasifik Okyanusunda Avustralya’nın güneybatısında yer alan ve iki ana ada ile birçok küçük adadan oluşan bir ada ülkesidir.
Kuzey ve Güney Adaları ile bazı küçük adalardan oluşan ve dört tarafı sularla çevrili olan Yeni Zelanda en yakın komşusu konumundaki Avustralya'ya yaklaşık 2.200 km mesafededir.
Nispeten büyük olan Güney Adası Dünyanın en büyük 12. adası olup, Ada boylamasına Güney Alp Dağları ile kesilmektedir. Dünyanın 14. en büyük adası olan Kuzey Adası ise dağlık olmamakla birlikte, volkanik aktivitelerin bulunduğu bir adadır.
Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington, Dünya’nın en güneyde yer alan başkentidir. Ülkenin en yüksek noktası Aoraki-Mount Cook (3,754 m) dağıdır.
Ülkede genel olarak ılıman iklim hakimdir. Dört mevsimin arasında sıcaklık farklarının göreceli olarak düşük olduğu Yeni Zelanda'da Eylül, Ekim, Kasım ayları İlkbahar, Aralık, Ocak, Şubat ayları Yaz, Mart, Nisan, Mayıs ayları Sonbahar, Haziran, Temmuz, Ağustos ayları ise Kış mevsimi yaşanmaktadır.
Yazın hava sıcaklığı 20 ila 25 derece, Kışın ise 5 ila 15 derece arasında seyretmektedir. Kuzey Adanın en kuzey kesimlerinin Yaz aylarında sub-tropik iklim özellikleri gösterdiği, Güney Adanın dağlık yüksek kesimlerinde kış aylarında sıcaklığın -10 dereceye kadar düştüğü görülmektedir. Yerleşimin yoğunlaştığı kıyı kesimleri yıl boyu dengeli olarak yağmur ve güneş almaktadır. Başkent Wellington coğrafi konumu itibariyle yıl boyunca sert rüzgara maruz kalmaktadır.

Siyasi ve İdari Yapı
İngiliz Uluslar Topluluğu’na mensup olan Yeni Zelanda’nın yönetim biçimi, Westminster (İngiliz) türü parlamenter demokrasiye sahip anayasal monarşidir. Anayasal demokrasi ifadesi de kullanılmaktadır.
Anayasal düzeni belirleyen tek bir belge bulunmamaktadır. Anayasal düzen, birtakım kanunlar, mahkeme içtihatları ve tarihsel süreç içerisinde ortaya çıkan uygulama kuralları üzerine oturtulmuştur. Yeni Zelanda Anayasası, 1986 yılında tanzim edilmiş olup, 1 Ocak 1987’de yürürlüğe girmiştir.
Öte yandan, yerli halk olan Maorilerle yapılan Waitangi Anlaşması, kurucu belge olarak daha çok öne çıkmaktadır.
Güçler ayrılığı, temel Anayasal ilkeler arasındadır. Devlet Başkanı, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth olup, Yeni Zelanda Başbakanının teklifi üzerine genellikle beş yıllık sürelerle atadığı Genel Vali tarafından temsil edilmektedir. Kraliçe ve Genel Vali tarafsız ve simgesel konumdadırlar. Parlamentoda çoğunluğu teşkil eden partinin ya da koalisyonun lideri, yerleşik uygulama uyarınca, Genel Vali tarafından Başbakan olarak atanır.
Ülkede; 11 tane Bölgesel Konsey, 5 adet Birimsel Otorite (bölgesel konsey ve mahalli otorite görevlerinin birlikte olduğu) ve 1 tane Özerk Bölge bulunmaktadır. Bölgeleri; Auckland, Bay of Plenty, Canterbury, Gisborne, Hawke's Bay, Manawatu-Wanganui, Marlborough, Nelson, Northland, Otago, Southland, Taranaki, Tasman, Waikato, Wellington, West Coast olarak karşımıza çıkmaktadır. Özerk Bölgesi ise Chatham Adaları’dır.
18 yaş ve üstü tüm vatandaşlar seçimlerde oy kullanabilirler.
Yasal düzenlemelerde, İngiliz “Common Law” sistemi takip etmekte olup, Maoriler için özel düzenlemeler ve yerel mahkemeler mevcuttur. Yeni Zelanda yasama organının adı "Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi"dir. Halkoylaması ile üç yıllık süreyle seçilen 120 üyeden oluşan, tek meclisli bir parlamento şeklinde faaliyet göstermektedir. Yerli halk olan Maorilere de kontenjan tanındığından, seçim sistemi nedeniyle toplam milletvekili sayısı bu kontenjana seçilen milletvekili sayısına göre artış gösterebilmektedir.
İngiliz sistemi temelinde, Bölge Mahkemeleri, Yüksek Mahkeme ve Temyiz Mahkemesi olmak üzere üç aşamalı yargı sistemine sahiptir. Hakimler Genel Vali tarafından atanmaktadır.
Etnik Yapı : % 71,2 Avrupalı, % 14,1 Maori, %11.3 Asyalı, %7,6 Pasifik kökenli, %8,1 Diğer

Önemli Siyasi Partiler:
Ulusal Parti, İşçi Partisi, Önce Yeni Zelanda Partisi, Yeşiller Partisi, ACT Partisi, Maori Partisi, İlerici Parti, Birleşik Gelecek Partisi

Üyesi Olduğu Uluslararası Kuruluşlar:
Asya Kalkınma Bankası, ANZUS Antlaşması*, APEC, Asya Bölgesel Forumu(ARF), ASEAN diyalog ortağı, İngiliz Milletler Topluluğu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Dünya Gıda Örgütü, Mali Eylem Görev Gücü (FAFT), Uluslararası Atom Ajansı, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, Dünya Havacılık Teşkilatı, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi, Uluslararası Kalkınma Birliği, Uluslararası Enerji Ajansı, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu, Uluslararası Deniz Haritacılığı Teşkilatı, Uluslararası Çalışma Örgütü, Uluslararası Para Fonu (IMF), Uluslararası Denizcilik Teşkilatı, Uluslararası Mobil Uydu Teşkilatı, Interpol, Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Dünya Göç Örgütü, Parlamentolararası Birlik, Uluslararası Standartlar Teşkilatı, Uluslararası Haberleşme Uyduları Teşkilatı, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, Uluslararası Ticaret Birlikleri Konfederasyonu, Çoktaraflı Yatırım Garanti Ajansı, OECD, Kimyasal Silahların Yasaklanması Teşkilatı, Paris Klübü (ortak), Pasifik Adaları Forumu, , Güney Pasifik Bölgesel Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması, Birleşmiş Milletler, UNCTAD, UNESCO, UNHCR, UNIDO, UNMIS, UNMIT, UNTSO, Uluslararası Posta Birliği, Dünya Gümrük Teşkilatı, Dünya Sağlık Teşkilatı, Dünya Fikir Hakları Mülkiyeti Teşkilatı, Dünya Meteoroloji Teşkilatı, Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Ticaret Odaları Federasyonu.
           
Nüfus ve İşgücü Yapısı

Kendisini daha çok “Asya-Pasifik” ülkesi olarak tanımlayan Yeni Zelanda, demokrasiye, çoğulculuğa ve insan haklarına dayalı şeffaf devlet yapısı, eğitimli nüfusu, liberal ekonomik yapısı ve halkına sağladığı refah düzeyiyle gelişmiş bir ülkedir. Özellikle Güneydoğu Pasifik’te önemli ve etkili bir devlet olup, bu bölgeyle değişik bağları (siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, etnik, tarihsel ve dinsel bağları) bulunmaktadır.
Her ne kadar Yeni Zelanda halkının büyük bölümü kendini “Avrupalı” olarak nitelendirmekte ise de, ulusal kimlik “çok boyutlu ve çok kültürlü” olarak tanımlanmakta, bu kimliğin Avrupalı/Maori (yerli halk)/ Polinezyalı /Asyalı / Afrikalı /Amerikalı toplulukları kapsadığı belirtilmektedir. Ayrıca, Yeni Zelanda parlamentosunun toplumsal dokudaki “çeşitliliği” yansıttığı savunulmaktadır.
Yeni Zelanda nüfusu 2017 yılı tahminlerine göre 5 milyona yaklaşmıştır (4,8 milyon). Nüfus giderek yaşlanmaktadır. Ortalama yaş 1980 yılında 28 iken, 2017 yılında 37,9’a yükselmiştir. 65 yaş üstü nüfus toplam nüfusun %15,2’sini oluşturmaktadır. 2020 yılında bu oranın 16,8’e çıkacağı tahmin edilmektedir.
Ülkede 2017 tahmini verilerine göre 2,7 milyon işgücü bulunmakta, bunun da 2,5 milyon kadarı halihazırda bir işte çalışmaktadır.
İşsizlik oranı 2017 yılsonu tahmini % 4,7 olarak görülmektedir. Çalışan işgücünün % 7’si tarım, % 19’u sanayi ve % 74’ü hizmetler sektöründe istihdam edilmektedir.

Doğal Kaynaklar ve Çevre
Yeni Zelanda sülfür, demir cevheri, titanyum, altın, gümüş gibi bol mineral rezervlerine sahiptir. Ayrıca, kömür, linyit gibi enerji rezervleri de bulunmaktadır.
Ülke petrol ve petrol gazları açısından zengindir. Ülkenin en önemli ihracat geliri petrolden sağlanmakta, gaz ise yerel ekonomiye en fazla gelir sağlayan ürün olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ülke demir kumu, denizdibi altını, fosfat ve diğer mineraller konusunda zengin kaynaklara sahiptir ve ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca ülke jeotermal kaynaklar bakımından da zengindir.
Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’dur. Üzeri kar kaplı dağ manzaraları ile bilinen bir ülkedir. En büyük ve en kozmopolit şehri Auckland’dır. Genel olarak en popüler ve en büyük şehirleri Auckland, Christchurch ve Wellington’dır.

Auckland:
Yeni Zelanda’nın en büyük şehri olan ve kuzey adasında bulunan Auckland yaklaşık 1.5 milyonluk nüfusu ile bir sahil şehridir.

Özellikle Aralık ve Mart ayları arasında su sporları, yat sporu ve tekne gezileri için idealdir. Şehirde yaklaşık güneşli gün sayısı yıllık olarak 245 gündür.

Christchurch:
Yaklaşık 359.000 kişilik nüfusa sahip Christchurch, Güney adasının en büyük şehridir. Ortasından Avon Nehri geçen Christchurch ayrıca güzel binaları, 3 şeritli caddeleri, bahçe ve parklarıyla ünlüdür.  New York’taki Central Park’tan sonra, şehir içinde bulunan Hagley Park’ı ile en büyük parka sahip şehir unvanıyla dikkat çeker.

Christchurch’de ziyaretçilere, kış aylarında kış sporları, yaz aylarında ise su sporları alternatifleri sunmaktadır. Şehir merkezinde ulaşım ücretsizdir, şehir dışına ise çok ucuzdur. Birçok tiyatro, sinema, restoran, bar, kafeler bulunmaktadır. Ayrıca yılın belli dönemlerinde birçok festival düzenlenmektedir. Turistik bir bölge olması özelliğiyle yılın belli dönemlerinde birçok turist çekmektedir.

Yeni Zelanda, çok geniş bir coğrafyaya sahip olmasına karşın ülkede nüfus yoğunluğu çok düşüktür. Ülkenin genel nüfusu yaklaşık 4 milyon olup nüfusun %80’i büyük şehirlerde yaşamaktadır ve çoğu turizm sektöründen geçimini sağlamaktadır. Ayrıca nüfusun yaklaşık %10’u Yeni Zelanda’nın yerlisi olan Maoriler’den oluşmuş olup %75’i Avrupa kökenlidir. Kalan nüfus Avrupalılar, Pasifik Adalılar ve Asyalılardan oluşmaktadır.

“Uzun beyaz bulutun ülkesi” olarak bilinen Yeni Zelanda, dünyanın en güvenli ve rahat ülkeleri arasındadır. Eşsiz doğal güzellikleri, yaşam kalitesi ve ekonomik eğitim alternatifleriyle popüler bir merkez haline gelmiştir. Yeni Zelanda’nın dörtte üçü Avrupa kökenli olması sebebiyle Türkiye’den giden öğrenciler büyük zorluklar ile karşılaşmazlar.

Yeni Zelanda’da insanlar genellikle tek katlı bungalov tipi evlerde kalmaktadır ve en popüler sporları dalları açık alanlarda yapılan ragbi, futbol, hokey, kriket, tenis ve yüzme gibi sporlardır.

Dış Ticaret
Ülkenin ihracatındaki en önemli ürünler; süt ürünleri, et ürünleri, orman ürünleri ve yün olup, ithalatındaki en önemli ürünler makine ve elektrikli aletler, mineral yakıtlar ve taşıt araçlarıdır. En önemli ticari ortaları ise Avustralya, Çin, ABD ve Japonya’dır.
Ülkenin Dış Ticareti
Yeni Zelanda ekonomisi geniş ölçüde işlenmemiş temel tarım ürünleri ihracatı ile sanayi malları ithalatına bağımlıdır.
Koloni döneminden 1960’lı yılların sonuna kadar Yeni Zelanda İngiltere’nin tarım ürünleri tedarikçisi olup, Yeni Zelanda ihracatının üçte ikisini İngiltere’ye satılan et ve süt ürünleri oluşturmaktaydı. Tarımsal ürün fiyatlarındaki düşüş ve İngiltere’nin AB’ne üyeliği neticesinde, ihracat ürünlerinin çeşitliliğinin artırılması zarureti doğmuştur. 1960’lardan sonra bu çeşitlilik sağlanmakla birlikte uluslararası mal fiyatlarındaki dalgalanmaların etkisi devam etmektedir.
Dış Ticaret Göstergeleri (Milyon $)

2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
İhracat
37.633
37.304
39.206
41.635
34.357
33.870
36.964
İthalat
36.111
38.242
39.221
42.497
36.528
36.213
40.108
Hacim
73.744
75.546
78.427
84.132
70.885
70.083
77.072
Denge
1.522
-938
-15
-1.132
-2.171
-2.343
-3.144
Kaynak: ITC-Trade Map
İhracatında Başlıca Ürünler
Ülkenin ihracatındaki en önemli ürünler; süt ürünleri, et ürünleri, orman ürünleri ve yün olup, ithalatındaki en önemli ürünler makine ve elektrikli aletler, mineral yakıtlar ve taşıt araçları’dır.
Yeni Zelanda’nın İhraç Ettiği Başlıca Ürünler (1 000 $)
GTİP No

2015
2016
2017
2016-2017
Değişim
%
2017
Pay
%

Tüm ürünler
34.357.359
 33.869.936
 36.963.824
 9,1
100,0
0402
Süt, krema (konsantre edilmiş, tatlandırıcı madde içerenler)
 4.463.401
 4.070.308
 5.120.852
 25,8
 13,9
0405
Sütten elde edilen yağlar; sürülerek yenilen süt ürünleri
 1.637.827
 1.719.482
 2.374.269
 38,1
 6,4
0204
Koyun ve keçi eti
2.147.970
 1.847.980
 2.312.311
 25,1
 6,3
4403
Yuvarlak ağaçlar
1.396.168
 1.786.557
 2.190.803
 22,6
 5,9
0202
Sığır eti (dondurulmuş)
2.055.851
 1.708.658
 1.794.740
 5,0
 4,9
0406
Peynir ve lor
1.165.065
 1.206.779
 1.381.608
 14,5
 3,7
0810
Diğer meyveler (taze)
1.040.820
 1.231.819
 1.222.406
-0,8
 3,3
2204
Taze üzüm şarabı (kuvvetlendirilmiş şaraplar dahil) üzüm şırası
1.073.335
 1.123.373
 1.197.104
 6,6
 3,2
1901
Malt hülasası; un, nişasta ve malt esaslı müstahzarlar

 468.810
 696.760
 897.152
 28,8
 2,4
2106
Tarifenin başka yerinde yer almayan gıda müstahzarları
 586.252
 671.915
 707.931
 5,4
 1,9
7601
İşlenmemiş alüminyum
 605.208
 556.041
 648.101
 16,6
 1,8
3501
Kazeinler, kazeinatlar ve diğer kazein türevleri; kazein tutkalları
 814.692
 602.896
 638.421
 5,9
 1,7
4407
Uzunlamasına kesilmiş, biçilmiş ağaç; kalın >=6 mm
 580.920
 586.592
 613.933
 4,7
 1,7
0808
Elma, armut ve ayva (taze)
 441.100
 501.335
 494.736
-1,3
 1,3
0401
Süt ve krema (konsantre edilmemiş, tasüt ve krema (konsantre edilmemiş, tatlandırılmamış)
 217.389
 293.251
 492.442
 67,9
 1,3
2709
Ham petrol (petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar)
 506.513
 412.252
 448.465
 8,8
 1,2
0404
Peynir altı suyu
 478.606
 445.141
 432.735
-2,8
 1,2
5101
Yün ve yapağı (kardesiz/taranmamış)
 570.295
 465.374
 370.226
-20,4
 1,0
7108
Altın (ham, yarı işlenmiş, pudra halinde)
 330.712
 279.417
 363.195
 30,0
 1,0
9019
Suni solunum, solunum terapi, mekanoterapi, masaj vb. cihazları
 285.955
 302.498
 319.604
 5,7
 0,9
0303
Balıklar (dondurulmuş)
 294.999
 269.900
 306.706
 13,6
 0,8
4703
Sodalı ve sülfatlı odun hamuru
 287.056
 259.971
 300.674
 15,7
 0,8
0307
Yumuşakçalar (canlı/taze/soğutulmuş/dondurulmuş/kurutulmuş/tuzlanmış vs.)
 206.129
 297.898
 272.943
-8,4
 0,7
0409
Tabii bal
 200.409
 206.136
 269.242
 30,6
 0,7
0201
Sığır eti (taze/soğutulmuş)
 237.094
 238.203
 240.624
 1,0
 0,7
0306
Kabuklu hayvanlar (canlı/taze/soğutulmuş/
dodurulmuş/kurutulmuş/
tuzlanmış vs.)
 233.602
 253.570
 226.981
-10,5
 0,6
0304
Balık filetoları ve diğer balık etleri (taze/soğutulmuş/
dondurulmuş)
 183.088
 196.100
 210.692
 7,4
 0,6
4411
Lif levha, orta yoğunlukta
 179.984
 193.097
 191.864
-0,6
 0,5
0504
Hayvan bağırsak, mesane ve midesi (taze/soğutulmuş/dondurulmuş vs.)
 210.205
 158.202
 179.912
 13,7
 0,5
3502
Albüminler, albüminatlar, albümin türevleri
 167.940
 177.909
 179.881
 1,1
 0,5
7204
Demir/çelik döküntü ve hurdaları, bunların külçeleri
 93.267
 142.413
 170.409
 19,7
 0,5
0206
Sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşeklerin yenilen sakatatı
 157.270
 167.557
 163.397
-2,5
 0,4
1209
Ekim amacıyla kullanılan tohum, meyve ve sporlar
 112.042
 111.756
 144.594
 29,4
 0,4
0208
Diğer etler ve yenilen sakatat
 138.541
 121.587
 134.628
 10,7
 0,4
1602
Konserve; hazırlanmış/et, sakatat/kandan müstahzar
 105.939
 109.577
 130.757
 19,3
 0,4
3002
İnsan ve hayvan kanı, serum, aşı, toksin vb. ürünler
 95.872
 117.213
 130.666
 11,5
 0,4
2301
Et, sakatat, deniz hayvanı vs. (yemeye uygun olmayan) unu, pelleti, kıkırdakları
 120.513
 110.784
 129.333
 16,7
 0,3
4701
Mekanik odun hamuru
 103.735
 102.293
 129.128
 26,2
 0,3
0101
Canlı at, eşek, katır ve bardolar
 101.018
 115.518
 126.631
 9,6
 0,3
4104
Sığır ve at cinsi hayvanların tabaklanmış derileri
 140.350
 120.652
 120.957
 0,3
 0,3
Kaynak: ITC-Trade Map, Kasım 2017

İthalatında Başlıca Ürünler
En fazla ithal edilen ürünler ham petrol, binek otomobilleri, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, otomatik bilgi işlem makineleri, telefon cihazları, ses, görüntü veya diğer bilgileri almaya veya vermeye mahsus diğer cihazlar, tedavide veya korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar’dır.
Yeni Zelanda’nın İthal Ettiği Başlıca Ürünler (1 000 $)
GTİP No

2015
2016
2017
2016-2017
Değişim
%
2017
Pay
%

Tüm ürünler
36.528.298
 36.213.018
 40.108.485
 10,8
100,0
8703
Otomobil, steyşın vagonlar, yarış arabaları
3.017.964
 3.373.216
 3.869.228
 14,7
 9,6
2709
Ham petrol (petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar)
2.232.563
 1.779.677
 2.215.608
 24,5
 5,5
2710
Petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar
1.323.382
 1.198.759
 1.463.878
 22,1
 3,6
8704
Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar
1.020.074
 1.043.954
 1.302.336
 24,8
 3,2
8517
Telli telefon-telgraf için elektrikli cihazlar
 987.234
 1.014.890
 1.110.919
 9,5
 2,8
8471
Otomatik bilgi işlem makineleri, üniteleri
 903.946
 775.608
 914.403
 17,9
 2,3
8411
Turbojetler, turbo-propeller, diğer gaz türbinleri
 509.350
 570.919
 799.864
 40,1
 2,0
3004
Tedavide/korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar (dozlandırılmış)
 592.040
 627.910
 614.902
-2,1
 1,5
8802
Diğer hava taşıtları, uzay araçları
 1.107.492
 873.873
 488.309
-44,1
 1,2
2106
Tarifenin başka yerinde yer almayan gıda müstahzarları
 391.141
 410.902
 433.020
 5,4
 1,1
8429
Dozerler, greyder, skreyper, ekskavatör, küreyici, yükleyici vb.
 245.229
 301.455
 389.106
 29,1
 1,0
9018
Tıp, cerrahi, dişçilik, veterinerlik alet ve cihazları
 334.644
 327.078
 351.549
 7,5
 0,9
8708
Kara taşıtları için aksam, parçaları
 279.127
 313.365
 340.386
 8,6
 0,8
8701
Traktörler
 182.868
 203.904
 297.885
 46,1
 0,7
9403
Diğer mobilyalar vb. Aksam, parçaları
 261.263
 281.093
 284.061
 1,1
 0,7
2306
Bitkisel yağların üretiminden (23.04-05' hariç)arta kalan küspe ve katı atıklar
 303.801
 190.684
 277.592
 45,6
 0,7
8528
Televizyon alıcıları, video monitörleri ve projektörler
 223.288
 218.093
 262.082
 20,2
 0,7
4011
Kauçuktan yeni dış lastikler
 235.451
 245.804
 260.614
 6,0
 0,6
3102
Azotlu mineral/kimyasal gübreler
 246.876
 197.875
 226.417
 14,4
 0,6
2818
Suni korendon alüminyum oksit ve hidroksit
 198.592
 175.263
 224.202
 27,9
 0,6
8803
Balon, hava gemisi, planör vb. diğer hava taşıtlarının aksam ve parçaları
 231.310
 215.154
 223.293
 3,8
 0,6
3923
Eşya taşıma ambalajı için plastik mamulleri, tıpa, kapak, kapsül vb.
 196.730
 206.299
 222.909
 8,1
 0,6
2309
Hayvan gıdası olarak kullanılan müstahzarlar
 176.352
 192.012
 220.553
 14,9
 0,5
3901
Etilen polimerleri (ilk şekillerde)
 211.521
 187.279
 220.442
 17,7
 0,5
9401
Oturmaya mahsus mobilyalar, aksam-parçaları
 203.900
 210.077
 215.499
 2,6
 0,5
3808
Haşarat öldürücü, dezenfekte edici, zararlıları yok edici
 184.605
 179.427
 212.397
 18,4
 0,5
3002
İnsan ve hayvan kanı, serum, aşı, toksin vb. ürünler
 175.450
 186.369
 207.910
 11,6
 0,5
3926
Plastikten diğer eşya
 183.821
 186.833
 204.697
 9,6
 0,5
9021
Ortopedik cihazlar, kırıklara mahsus cihazlar, işitme cihazı vb.
 167.097
 192.299
 204.416
 6,3
 0,5
9405
Diğer aydınlatma cihazları, lambalar, ışıklı tabela, plaka vb.
 177.085
 193.113
 202.392
 4,8
 0,5
3920
Plastikten diğer levha, yaprak, pelikül ve lamlar
 184.351
 182.797
 201.541
 10,3
 0,5
8443
Matbaacılığa mahsus baskı makineleri, yardımcı makineler
 241.551
 187.020
 197.771
 5,7
 0,5
8516
Elektrikli su ısıtıcıları, elektrotermik cihazlar (şofbenler)
 168.870
 182.291
 187.670
 3,0
 0,5
8481
Muslukçu, borucu eşyası-basınç düşürücü, termostatik valf dahil
 163.239
 163.123
 187.616
 15,0
 0,5
8544
İzole edilmiş tel, kablo; diğer izole edilmiş elektrik iletkenleri; fiber optik kablolar
 143.472
 146.035
 179.781
 23,1
 0,4
8716
Taşıtlar için römorklar, yarı römorklar vb. ile aksam-parçaları
 122.179
 135.568
 172.704
 27,4
 0,4
1806
Çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları
 153.275
 167.108
 172.698
 3,3
 0,4
1905
Ekmek, pasta, kek, bisküvi vs. İle boş ilaç kapsülü mühür güllacı vs.
 147.575
 151.029
 172.246
 14,0
 0,4
8433
Hasat, harman, biçme; ürünleri ayırma, temizleme makine, cihazları
 119.599
 126.062
 169.663
 34,6
 0,4
9503
Diğer oyuncaklar, küçültülmüş modeller, bulmacalar
 149.177
 152.199
 168.708
 10,8
 0,4
Kaynak: ITC-Trade Map
Başlıca Ülkeler İtibarı ile Dış Ticareti
Yeni Zelanda’nın İhracat Yaptığı Başlıca Ülkeler (1 000 $)

2015
2016
2017
2016-2017
Değişim
%
2017
Pay
%
Dünya
 34.357.359
 33.869.936
 36.963.824
 9,1
100,0
Çin
 6.041.156
 6.590.370
 8.439.548
 28,1
 22,8
Avustralya
 5.850.800
 5.781.300
 5.775.496
-0,1
 15,6
ABD
 4.040.219
 3.700.825
 3.694.432
-0,2
 10,0
Japonya
 2.071.443
 2.078.658
 2.275.515
 9,5
 6,2
G. Kore
 1.097.975
 1.043.486
 1.058.851
 1,5
 2,9
Birleşik
Krallık
 1.170.931
 1.022.079
 994.863
-2,7
 2,7
Hong Kong
 527.804
 555.662
 843.948
 51,9
 2,3
Tayvan
 781.389
 759.938
 801.597
 5,5
 2,2
Singapur
 757.787
 786.377
 756.818
-3,8
 2,0
Malezya
 661.510
 556.614
 714.384
 28,3
 1,9
Endonezya
 568.489
 606.729
 682.603
 12,5
 1,8
Tayland
 543.474
 576.669
 619.867
 7,5
 1,7
Hollanda
 568.049
 564.743
 610.855
 8,2
 1,7
B.A.E.
 584.420
 434.138
 592.597
 36,5
 1,6
Vietnam
 364.477
 360.289
 502.759
 39,5
 1,4
Filipinler
 451.372
 442.704
 498.299
 12,6
 1,3
Almanya
 477.389
 473.479
 488.544
 3,2
 1,3
Hindistan
 447.546
 446.143
 477.507
 7,0
 1,3
Kanada
 469.754
 416.976
 470.162
 12,8
 1,3
Suudi Arabistan
 428.470
 357.659
 407.708
 14,0
 1,1
Cezayir
 359.428
 486.195
 383.147
-21,2
 1,0
Sri Lanka
 162.581
 170.074
 284.464
 67,3
 0,8
Fiji
 292.702
 329.971
 278.314
-15,7
 0,8
Meksika
 256.756
 326.351
 254.923
-21,9
 0,7
İtalya
 279.628
 262.930
 244.840
-6,9
 0,7
Fransa
 286.940
 259.913
 241.631
-7,0
 0,7
Bangladeş
 149.716
 152.396
 218.423
 43,3
 0,6
Mısır
 340.529
 297.681
 199.904
-32,8
 0,5
Nijerya
 199.724
 124.953
 170.826
 36,7
 0,5
Belçika
 169.031
 138.998
 169.917
 22,2
 0,5
G. Afrika Cum.
 145.074
 125.567
 154.336
 22,9
 0,4
Rusya Federasyonu
 87.708
 154.033
 153.321
-0,5
 0,4
İspanya
 162.487
 189.053
 149.060
-21,2
 0,4
Şili
 94.913
 89.708
 124.697
 39,0
 0,3
Papua Yeni Gine
 142.928
 124.678
 122.681
-1,6
 0,3
Fransız Polinezyası
 135.728
 133.458
 110.618
-17,1
 0,3
Danimarka
 112.293
 103.868
 108.815
 4,8
 0,3
Yeni Kaledonya
 106.160
 107.700
 91.274
-15,3
 0,2
Pakistan
 48.997
 59.482
 89.139
 49,9
 0,2
Kuveyt
 57.789
 46.340
 86.195
 86,0
 0,2
Türkiye
(47. sırada)
 77.021
 71.167
 67.213
-5,6
 0,2
Kaynak: ITC-Trade Map
Yeni Zelanda’nın İthalat Yaptığı Başlıca Ülkeler (1 000 $)

2015
2016
2017
2016-2017
Değişim
%
2017
Pay
%
Dünya
 36.528.298
 36.213.018
 40.108.485
 10,8
100,0
Çin
 7.146.233
 7.237.134
 7.743.201
 1,4
 19,3
Avustralya
 4.330.138
 4.555.507
 4.911.646
 1,0
 12,2
ABD
 4.309.473
 4.100.220
 4.277.901
 0,5
 10,7
Japonya
 2.389.219
 2.568.762
 2.958.045
 1,1
 7,4
Almanya
 1.710.856
 1.755.565
 2.143.080
 1,1
 5,3
Tayland
 1.513.167
 1.630.757
 1.889.139
 0,7
 4,7
B.A.E.
 317.310
 773.499
 1.430.464
 1,8
 3,6
G. Kore
 1.345.964
 1.539.806
 1.418.534
-0,3
 3,5
Singapur
 1.262.353
 1.003.487
 1.367.601
 1,0
 3,4
Malezya
 1.217.329
 941.149
 1.250.757
 0,9
 3,1
Birleşik
Krallık
 943.326
 1.022.350
 1.233.405
 0,6
 3,1
İtalya
 688.345
 746.821
 827.324
 0,2
 2,1
Fransa
 963.431
 812.701
 708.999
-0,3
 1,8
Endonezya
 634.575
 471.721
 606.208
 0,4
 1,5
Vietnam
 424.367
 457.899
 589.052
 0,4
 1,5
Tayvan
 543.621
 524.323
 580.521
 0,2
 1,4
Kanada
 448.693
 466.488
 457.143
-0,0
 1,1
Hindistan
 418.527
 414.649
 439.033
 0,1
 1,1
Hollanda
 389.539
 387.528
 425.925
 0,1
 1,1
İspanya
 367.587
 278.773
 319.911
 0,1
 0,8
Belçika
 226.566
 245.003
 288.274
 0,1
 0,7
İsviçre
 239.390
 254.607
 271.078
 0,0
 0,7
İsveç
 211.419
 219.766
 264.485
 0,1
 0,7
Suudi Arabistan
 353.749
 496.982
 252.665
-0,7
 0,6
Meksika
 193.329
 197.692
 238.314
 0,1
 0,6
Rusya Federasyonu
 363.440
 100.167
 224.403
 0,3
 0,6
Avusturya
 139.248
 145.380
 172.748
 0,1
 0,4
Danimarka
 146.812
 141.981
 168.263
 0,1
 0,4
İrlanda
 147.034
 187.946
 166.049
-0,1
 0,4
Arjantin
 140.033
 127.067
 156.982
 0,1
 0,4
Türkiye
 128.408
 126.069
 147.751
 0,1
 0,4
Yeni Zelanda
 170.660
 145.875
 137.480
-0,0
 0,3
Brezilya
 105.086
 142.296
 124.072
-0,1
 0,3
İsrail
 84.321
 78.266
 120.686
 0,1
 0,3
Çek Cum.
 90.586
 108.735
 119.228
 0,0
 0,3
Polonya
 81.636
 96.698
 118.634
 0,1
 0,3
Finlandiya
 117.398
 118.582
 117.200
-0,0
 0,3
G. Afrika Cum.
 117.915
 112.874
 104.703
-0,0
 0,3
Katar
 461.670
 155.635
 104.097
-0,1
 0,3
Filipinler
 94.476
 85.185
 88.540
 0,0
 0,2
Kaynak: ITC-Trade Map


Genel Ekonomik Durum

Yeni Zelanda, OECD Ülkeleri arasında en küçük ekonomiye sahip ülkelerden biridir. Tarım ve imalat ihracatı halen önemini korumaktadır. GSYİH’nın küçük bir bölümünü oluşturmasına rağmen, süt ürünleri, et ürünleri ve orman ürünleri ihracat gelirleri içerisinde önemli bir paya sahiptir.
Yeni Zelanda, başta Çin, Avustralya ve ABD, diğer yanda Doğu ve Güneydoğu Asya ülkeleri ile yakın ticari bağları olan bir ülkedir.
Yeni Zelanda, Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabetçilik 2017-2018 Raporuna göre 137 ülke arasında 13., Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksinde ise 189 ülke arasında 1. sırada yer almaktadır. Yeni bir iş kurma süreci yaklaşık yarım günde tamamlanmaktadır.
Tarım sektörü gayrisafi yurtiçi hasılanın %5,9’unu oluşturmakta ve işgücünün %7’sini istihdam etmektedir (2017 tahmini). Yeni Zelanda, Dünyanın 3. büyük süt ürünleri tedarikçisi olup, asgari 300.000 hektar toprak süt ürünleri çiftçiliğine ayrılmıştır.
Sanayi sektörü gayrisafi yurtiçi hasılanın %21,7’sini oluşturmakta ve işgücünün %19’unu istihdam etmektedir (2017 tahmini). Hafif mühendislik ile tüketici malları sanayi göze çarpmaktadır.
Yeni Zelanda sülfür, demir cevheri, titanyum, altın, gümüş gibi bol mineral rezervlerine sahiptir. Ayrıca, kömür, linyit gibi enerji rezervleri de bulunmaktadır. Orta vadede daha fazla arazinin madenciliğe ayrılması planlanmaktadır.
Hizmet sektörü ise gayrisafi yurtiçi hasılanın %72,5’ini oluşturmakta olup, toplam işgücünün %74’ü bu sektörde istihdam edilmektedir (2017 tahmini).
Hizmet sektörü içerisinde turizm önemli yere sahiptir ve bu sektörde çalışanlar toplam işgücünün %12,7’sini teşkil etmektedir. Turizm gelirleri döviz gelirlerinin yaklaşık %18’ini oluşturmaktadır. WEF (Dünya Ekonomik Forumu) Seyahat ve Turizm Rekabet Edilebilirlik 2017 Raporuna göre Yeni Zelanda 136 ülke arasında 16. Sırada yer almaktadır.
Doğrudan Yabancı Yatırımlar
Doğrudan Yabancı Yatırımların Görünümü
Yatırımların GSYİH içindeki payının 2017’de %23 civarında olması beklenmektedir.  2017 yılı tahmini verilerine göre Yeni Zelanda’ya yapılan yabancı yatırım stoğu 78 milyar doları geçmiş olup, bu rakamın 2018’de 80 milyar doların üzerinde olacağı beklenmektedir. Ülkeden çıkan yatırımlar toplamının ise 60 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilmektedir.
Ülkeye en fazla yatırım yapan ülkeler Avustralya, Kanada, ABD,  Birleşik Krallık, Singapur, Japonya ve Hollanda'dır. Yeni Zelanda'nın yurtdışındaki yatırımlarının ise, çoğu Avustralya'da olmak üzere, toplam 60 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilmektedir.
Ülkede çekici yatırım alanları olarak; gıda ve içecek, katma değeri yüksek imalat, altyapı, bilişim ve telekomünikasyon, petrol ve gaz, birincil üretim ve paylaşım hizmet sağlayıcılığı sektörleri Yeni Zelanda Ticaret ve Girişim Ajansı tarafından gösterilmektedir (NZTE:https://www.nzte.govt.nz).
Yeni Zelanda, The Heritage Foundation Ekonomik Özgürlükler Endeksinde Hong Kong ve Singapur’un ardından 3. sırada, Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabet Endeksinde 13. sırada yer almaktadır. Ülke, Dünya Bankası 2017 yılı Dünya İş Yapma Kolaylığı Raporu sıralamasında 190 ülke arasında birinciliği Singapur'un elinden almıştır. Yeni bir iş kurma sıralamasında da dünyada 1. sırada yer almakta olup, ülkede yarım günde yeni bir iş kurulabilmektedir.
Vergiler
Ülkedeki vergileri düzenleyen kurum Inland Revenue’dur. Vergilerle ilgili detaylı bilgilere http://www.ird.govt.nz/aboutir/ linkinden ulaşılabilmektedir.

Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

1840’lı yıllardan bu yana ithal gıdalardan alınan vergiler Yeni Zelanda hükümetinin en önemli gelir kaynağını oluşturmakta ve Ülkedeki sanayi tarifelerle korunmaktaydı. Ancak bu durum 1999 yılına kadar tarifelerin büyük çoğunluğu kaldırılarak ve üçüncü ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) imzalanarak sona erdirilmiştir.
1973 yılında Birleşik Krallık’ın Avrupa Ekonomik Topluluğu’na üye olması ile birlikte Yeni Zelanda en önemli ihraç pazarını kaybetmiş ve dolayısıyla yeni pazarlar arayışına girmiştir. Ülke uluslararası tarım ticaretinin serbestleştirilmesi konusu ile doğrudan ilgilenmeye başlamış,1999 yılı sonu itibarı ile de özellikle tekstil ve giyim dışında aşamalı olarak mevcut gümrük tarifelerinin % 95’ini sıfırlamıştır.
Yeni Zelanda’nın en önemli ticari ortağı olan Avustralya ile 1965 yılında imzalanan Yeni Zelanda-Avustralya Serbest Ticaret Anlaşması (ANZFTA) ve 1983 yılında imzalanan Yakın Ekonomik İşbirliği (CER) anlaşması ile ticaret iki ülke arasında tamamen serbestleşmiştir. Bunun ardından, diğer ülkeler için uygulamada olan ithalatçı lisansı da kaldırılmıştır.
2000 yılında Singapur ve 2005’te Tayland ile CEP-Yakın Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalanmış, 2008 yılında Çin ile, 2009 yılında Malezya ile, 2010’da Hong Kong ile (ilk STA yapan ülkedir), 2012’de ASEAN ile (Avustralya ile birlikte) STA’lar imzalanmıştır.
2006 yılında Yeni Zelanda, Brunei Darussalam, Şili, Singapur ile imzaladığı Trans-Pasifik Strateji Ekonomik Ortaklığı (P4) ile de ilk defa Asya, Pasifik ve Amerika kıtaları arasında imzalanan bir serbest ticaret anlaşmasını gerçekleştirmiştir. Bu anlaşma aynı zamanda Yeni Zelanda’nın, bir Latin Amerika ülkesi ile gerçekleştirdiği ilk ve tek ticaret anlaşmasını da oluşturmaktadır.
Tarifeler ve Diğer Vergiler
Yeni Zelanda Gümrük Vergilerine Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın ilgili bölümü olan Yeni Zelanda Gümrük Servisinin web sitesinden (http://www.customs.govt.nz/) ulaşılabilmektedir.

Standartlar

Yeni Zelanda Satandardlarına Yeni Zelanda Standard kuruluşunun web sitesinden (http://www.standards.co.nz/default.htm) ulaşılabilmektedir.

Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kuruluşu iş birliğinde yürütülen İş Yapma Projesi’nin amacı dünya genelinde iş yaşamındaki yasal düzenlemeleri iyileştirmektir. 190 ülkenin kapsandığı 2018 yılı iş yapma kolaylığı endeksi'ne bakıldığında, ilk sırada Yeni Zelanda yer almaktadır. Somali ise en düşük iş yapma kolaylığı endeksine sahip ülkedir. Türkiye, 190 ülke içinde 43. sırada yer almaktadır.  (Tuik 2018; İş Yapma Kolaylığı Endeksi)                                                                                                                          
Taşımacılık, Yeni Zelanda ekonomisindeki ana bileşenlerden biridir. Ülke ticaretinin %99’u deniz taşımacılığıyla gerçekleştirilir. 93 bin kilometre uzunluğunda karayoluna ve 3900 km demiryoluna sahiptir. Yeni Zelanda dünyada ilk kez 1989’da telekomünikasyonu özelleştirmeye açmıştır. Günümüzde %95 erişilebilirliğe sahip olmakla birlikte tüm operatörler özel sektöre aittir.

Yeni Zelanda’nın Avustralya, Brunei, Şili, Çin, Hong Kong, Singapur ve
Malezya’yla Serbest Ticaret Anlaşmaları vardır.
Enerji
Ülke doğal kaynaklar bakımından oldukça zengindir. Birçok doğalgaz, ham petrol, kömür, kondensit rezervi bulunmaktadır. Iklimi ve coğrafyası sayesinde hidroelektrik ve jeotermal enerji gelişmiştir. Altın, gümüş, demir kumu ve çeşitli endüstriyel maden yatakları bulunmaktadır. Endüstriyel minerallerden kil, diyatomit, feldispat, kireç ve kireçtaşı üretiminin yanı sıra, tarımsal ve endüstriyel alanda kullanılmak üzere, manyezit, mermer, fosfat, tuz, kükürt, zeolit ve mineral yakıt üretimi yapılmaktadır. Ülke, doğal gaz bakımından kendine yeterli bir konumda olmasına rağmen, yüklü petrol tüketimi nedeniyle günlük ortalama 95,000 varil petrol ithal etmektedir. Yeni Zelanda hafif ham petrolü ihraç ederken, yoğun ham petrolü kendi rafinerilerinde işlemek üzere ithal eder. Ülkenin en zengin enerji kaynağı kömürdür. Ülkede 15 milyar ton kömür rezervinin bulunduğu tahmin edilmektedir. Yenilenebilir enerji de ülke içi kullanımda ciddi bir yere sahiptir. Biyoyakıtlar, enerji verimliliği, atık işleme ve sürdürülebilir tarım gibi birçok temiz teknolojili enerji alanlarında Yeni Zelanda öncülük etmektedir. Enerji üretiminin üçte ikisini yenilenebilir kaynaklardan elde edilmektedir ve bu oranın 2025 yılında %90’a çıkarılması hedeflenmektedir.


Türkiye - Yeni Zelanda İlişkileri
Türkiye-Yeni Zelanda ilişkilerinin tarihsel zeminini oluşturan Çanakkale Savaşları Yeni Zelanda'nın ulusal kimliğinin olgunlaşması sürecinde en önemli dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Resmi ulusal günleri "Waitangi Günü" olmakla birlikte, "Anzak Günü" de ulusal gün olarak kabul görmektedir.

Çanakkale Savaşlarının 100. yıldönümü, 24-25 Nisan 2015 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Barış Zirvesi ve Gelibolu Yarımadasında yapılan törenlerle idrak edilmiştir. 100. yıldönümünün ruhuna uygun şekilde icra edilen törenlere çok sayıda yabancı devlet adamı katılmış olup, dönemin Yeni Zelanda Başbakanı John Key, anma etkinlikleri kapsamında İstanbul’da düzenlenen Barış Zirvesi’nde ana konuşmacılardan biri olmuştur. 10 binden fazla Yeni Zelandalı ve Avustralyalının katıldığı Anzak Günü törenleri de başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Dönemin Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. yıldönümü münasebetiyle 1-10 Ağustos 2015 tarihinde ülkemizi ziyaret etmiş, Gelibolu’da düzenlenen törenlere katılımın yanı sıra, Ankara’yı da ziyaret ederek, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Meclis Başkanımızla görüşmüştür.

Paylaşılan ortak tarihi geçmiş ikili ilişkileri ve Yeni Zelanda'nın Türkiye'ye bakışını belirleyen başlıca unsur olma niteliğini korumakla birlikte, çok iyi düzeyde seyreden ikili ilişkilerimize, ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel boyutun da geliştirilmesi suretiyle muhteva kazandırılması yönünde ortak irade bulunmaktadır. Bu kapsamda, 23 Nisan 2015 tarihinde iki ülke Başbakanlarının imzasıyla “Türkiye-Yeni Zelanda Ortak Bildirisi” yayınlanmıştır.

Çanakkale Kara Savaşlarının 101. ve 102. Yıldönümü törenlerinde de Yeni Zelanda Bakan düzeyinde temsil edilmiştir. 2018 yılında gerçekleştirilen 103. Yıldönümü törenlerine ise Genel Vali Patsy Reddy katılmıştır.

Yeni Zelanda, ülkemizde geçici koruma altında bulunan Suriyelilere yönelik olarak Adıyaman, Midyat, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da geçici barınma merkezlerinde dört okul inşa ettirmiştir.
Yeni Zelanda’da yaklaşık 1700 vatandaşımız yaşamaktadır.
Yeni Zelanda, 2011 yılında meydana gelen Christchurch depreminde hayatını kaybeden burslu doktora öğrencimiz Didem Yaman adına burs ihdas etmiştir.

Türkiye ile Ticaret
Yeni Zelanda’ya ihracatımız 2017 yılında bir önceki yıla göre %8,8 oranında artarak 104 milyon dolar olmuştur.
Söz konusu ülkeden ithalatımız ise 2017 yılında bir önceki yıla göre %25,1 oranında azalarak 34,9 milyon dolara düşmüştür.
2017 yılında Türkiye ile Yeni Zelanda arasındaki ticaret hacmi 139 milyon dolar olup; bir önceki yıla göre %2,3 azalmıştır.
2017’de Türkiye lehine 69 milyon dolarlık bir dış ticaret fazlası bulunmaktadır.
İki ülke arasındaki ticaret 2017 yılında incelendiğinde, Yeni Zelanda’ya en çok ihraç ettiğimiz ürünler arasında toplam ihracat içindeki %13,8 pay ile eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, %7,9 pay ile binek otomobiller, %6,9 pay ile plastik hotum, boru, bağlantı elemanları, % 5,9 pay ile üzümler (taze/kurutulmuş) ve % 4,4 pay ile çamaşır makineleri gelmektedir.
Türkiye’nin 2017 yılında Yeni Zelanda’dan gerçekleştirdiği ithalatta; %15,2’lik payı ile hayvan bağırsağı, %12,6’lik payı ile sütten elde edilen yağlar, sürülerek yenilen süt ürünleri ilk sıralarda yer almaktadır.
Türkiye-Yeni Zelanda Dış Ticaret Değerleri (1 000 ABD doları)
Yıl
İhracat
İthalat
Hacim
Denge
2005
42.961
27.270
70.231
15.691
2006
38.012
32.728
70.740
5.284
2007
50.942
36.812
87.754
14.130
2008
63.655
48.843
112.498
14.811
2009
55.016
28.279
83.295
26.737
2010
64.153
48.030
112.182
16.123
2011
67.787
57.704
125.491
10.083
2012
67.924
54.586
122.510
13.338
2013
71.653
82.370
154.023
-10.717
2014
87.641
89.657
177.298
-2.016
2015
90.100
62.702
152.802
27.398
2016
95.659
46.558
142.218
49.101
2017 / (1-12)
104.038
34.876
138.914
69.162
2017 / (1-11)
94.230
31.442
125.672
62.788
2018 / (1-11)
95.720
24.611
120.331
 71.110

Kaynak: TÜİK, ITC-Trade Map

Türkiye'nin Yeni Zelanda’ya İhracatında Başlıca Ürünler (1 000 $)
GTİP No

2015
2016
2017
2016-2017
Değişim
%
2017
Pay
%

Tüm ürünler
 90.100
 95.659
 104.038
 8,8
100,0
8704
Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar
 9.874
 9.520
 14.380
 51,1
 13,8
8703
Otomobil, steyşın vagonlar, yarış arabaları
 1.319
 2.428
 8.248
 239,7
 7,9
3917
Plastikten tüpler, borular, hortumlar; conta, dirsek, rakor vb.
 12.215
 10.106
 7.169
-29,1
 6,9
0806
Üzümler (taze/kurutulmuş)
 7.261
 6.666
 6.103
-8,4
 5,9
8422
Yıkama, temizleme, kurutma, doldurma vb. işler için makine, cihazlar
 4.168
 3.665
 4.580
 25,0
 4,4
5407
Sentetik iplik, monofil, şeritlerle dokumalar
 3.549
 3.030
 3.100
 2,3
 3,0
0813
Meyve (kurutulmuş) (0801, 0806'de kiler hariç)08. fasıldaki sert ve kabukluların
 2.972
 3.529
 2.699
-23,5
 2,6
8516
Elektrikli su ısıtıcıları, elektrotermik cihazlar (şofbenler)
 1.742
 2.133
 2.549
 19,5
 2,5
4011
Kauçuktan yeni dış lastikler
 1.633
 1.879
 2.456
 30,7
 2,4
8701
Traktörler
 1.694
 1.048
 2.435
 132,3
 2,3
2008
Başka yerinde belirtilmeyen meyve ve yenilen diğer bitki parçaları konserveleri
 2.480
 1.476
 1.985
 34,5
 1,9
5309
Keten dokumalar
 342
 1.693
 1.878
 10,9
 1,8
9403
Diğer mobilyalar vb. aksam, parçaları
 947
 1.114
 1.604
 44,0
 1,5
8418
Buzdolapları, dondurucular, soğutucular, ısı pompaları
 2.232
 2.341
 1.434
-38,7
 1,4
7217
Demir/alaşımsız çelikten teller
 139
 672
 1.417
 110,9
 1,4
8702
Toplu halde yolcu taşımağa mahsus motorlu taşıtlar
 2.520
 1.948
 1.338
-31,3
 1,3
8462
Metalleri dövme, işleme, kesme, şataflama presleri, makineleri
 1.239
 2.221
 1.259
-43,3
 1,2
6910
Seramik musluk taşları, lavabolar, küvetler, bideler vb.
 1.022
 978
 1.243
 27,1
 1,2
0804
Hurma, incir, avokado ve guava armudu, mango, mangost (taze/kurutulmuş)
 783
 674
 1.201
 78,2
 1,2
8450
Çamaşır yıkama makineleri
 873
 945
 1.166
 23,4
 1,1
2001
Sebze, meyve, sert kabuklu meyve ve yenilen diğer bitki parçaları
 1.225
 1.039
 1.096
 5,5
 1,1
9401
Oturmaya mahsus mobilyalar, aksam-parçaları
 891
 1.044
 1.023
-2,0
 1,0
8481
Muslukçu, borucu eşyası-basınç düşürücü, termostatik valf dahil
 133
 82
 872
 963,4
 0,8
5603
Dokunmamış mensucat (emdirilmiş)
 503
 1.601
 847
-47,1
 0,8
8429
Dozerler, greyder, skreyper, ekskavatör, küreyici, yükleyici vb.
 -
 -
 807
100
 0,8
8477
Kauçuk, plastik eşya imal ve işleme makine ve cihazları
 -
 181
 753
 316,0
 0,7
8537
Elektrik kontrol, dağıtım tabloları, mücehhez tablolar
 490
 578
 718
 24,2
 0,7
6802
Yontulmaya, inşaata elverişli işlenmiş taşlar (kayagan hariç)
 556
 641
 663
 3,4
 0,6
8708
Kara taşıtları için aksam, parçaları
 525
 480
 646
 34,6
 0,6
8451
Dokuma maddelerini yıkama, kurutma, ütüleme makine ve cihazları
 223
 433
 628
 45,0
 0,6
6109
Tişört, fanila, diğer iç giyim eşyası (örme)
 359
 470
 564
 20,0
 0,5
0712
Kurutulmuş sebzeler (bütün, kesilmiş, dilimlenmiş, kırılmış, toz halinde)
 863
 722
 563
-22,0
 0,5
0802
Diğer kabuklu meyveler (taze/kurutulmuş) (kabuğu çıkarılmış/soyulmuş)
 1.249
 831
 555
-33,2
 0,5
6302
Yatak çarşafı, masa örtüleri, tuvalet, mutfak bezleri
 662
 1.063
 552
-48,1
 0,5
9303
Diğer ateşli silahlar
 710
 557
 549
-1,4
 0,5
8479
Kendine özgü fonksiyonlu makine ve cihazlar
 53
 37
 545
 1,373
 0,5
9306
Bombalar, torpil, mayın, mermi vb. Harp mühimmatı vb. aksamı, parçası
 584
 441
 540
 22,4
 0,5
7806
Kurşundan diğer eşya
 536
 991
 536
-45,9
 0,5
8528
Televizyon alıcıları, video monitörleri ve projektörler
 -
 3
 526
 17,433
 0,5
7308
Demir/çelikten inşaat ve aksamı
 225
 6
 520
 8,567
 0,5
Kaynak: ITC-Trade Map
Türkiye'nin Yeni Zelanda’dan İthalatında Başlıca Ürünler (1 000 $)
GTİP No

2015
2016
2017
2016-2017
Değişim
%
2017
Pay
%

Tüm ürünler
 62.702
 46.558
 34.877
-25,1
100,0
0504
Hayvan bağırsak, mesane ve midesi (taze/soğutulmuş
/dondurulmuş vs.)
 1.423
 5.114
 5.318
 4,0
 15,2
0405
Sütten elde edilen yağlar; sürülerek yenilen süt ürünleri
 30.277
 14.302
 4.384
-69,3
 12,6
5101
Yün ve yapağı (kardesiz/taranmamış)
 4.868
 2.945
 4.186
 42,1
 12,0
9019
Suni solunum, solunum terapi, mekanoterapi, masaj vb. cihazları
 3.180
 3.570
 3.711
 3,9
 10,6
1901
Malt hülasası; un, nişasta ve malt esaslı müstahzarlar
 1.226
 1.878
 2.540
 35,3
 7,3
8414
Hava-vakum pompası, hava/gaz kompresörü, vantilatör, aspiratör
 364
 474
 1.920
 305,1
 5,5
8903
Yatlar, diğer eğlence ve spor teknesi; kürekli kayık, kano
 52
 30
 1.782
 5,840
 5,1
4101
Sığır ve at cinsi hayvanların derileri-ham
 2.454
 694
 768
 10,7
 2,2
3004
Tedavide/korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar (dozlandırılmış)
 1.927
 1.781
 706
-60,4
 2,0
2507
Kaolin ve diğer kaolinli killer
 1.059
 1.084
 603
-44,4
 1,7
1005
Mısır
 140
 2.385
 521
-78,2
 1,5
3501
Kazeinler, kazeinatlar ve diğer kazein türevleri; kazein tutkalları
 368
 500
 491
-1,8
 1,4
8512
Kara taşıtlarının aydınlatma, sinyal vb. tertibatı, cihazları
 235
 200
 410
 105
 1,2
0406
Peynir ve lor
 2.611
 1.556
 408
-73,8
 1,2
4302
Dabaklanmış, aprelenmiş kürkler
 706
 296
 392
 32,4
 1,1
4105
Koyun ve kuzuların dabaklanmış derileri
 1.651
 -
 368
100
 1,1
3002
İnsan ve hayvan kanı, serum, aşı, toksin vb. ürünler
 440
 355
 345
-2,8
 1,0
1209
Ekim amacıyla kullanılan tohum, meyve ve sporlar
 613
 369
 325
-11,9
 0,9
4107
Sığır ve atların dabaklanmış ve hazırlanmış deri ve köselesi
 205
 454
 269
-40,7
 0,8
9018
Tıp, cerrahi, dişçilik, veterinerlik alet ve cihazları
 497
 332
 238
-28,3
 0,7
0303
Balıklar (dondurulmuş)
 125
 -
 206
100
 0,6
8708
Kara taşıtları için aksam, parçaları
 101
 164
 204
 24,4
 0,6
6815
Taştan ve diğer minerallerden eşya
 1
 99
 196
 98,0
 0,6
8537
Elektrik kontrol, dağıtım tabloları, mücehhez tablolar
 93
 55
 188
 241,8
 0,5
9014
Pusulalar, denizci kompasları, yolculukta kullanılan aletler
 42
 115
 173
 50,4
 0,5
8474
Toprak, taş, metal cevheri vb. Ayıklama, eleme vb. için makineler
 199
 71
 153
 115,5
 0,4
0601
Çiçek soğanı, yumru, yumrulu kök, küçük soğan, sürgün bası ve rizomlar
 74
 89
 149
 67,4
 0,4
8412
Diğer motorlar ve kuvvet üreten makineler
 58
 1.117
 142
-87,3
 0,4
8471
Otomatik bilgi işlem makineleri, üniteleri
 58
 51
 141
 176,5
 0,4
3204
Sentetik organik boyayıcı maddeler
 -
 -
 133
100
 0,4
5903
Plastik emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış mensucat
 46
 103
 131
 27,2
 0,4
8517
Telli telefon-telgraf için elektrikli cihazlar
 422
 199
 126
-36,7
 0,4
3203
Hayvansal/bitkisel menşeli boyayıcı maddeler
 1
 80
 122
 52,5
 0,3
3926
Plastikten diğer eşya
 165
 102
 117
 14,7
 0,3
8541
Diotlar, transistörler vb. Yarı iletkenler, piezo elektrik kristaller
 22
 55
 100
 81,8
 0,3
8483
Transmisyon milleri, kranklar, yatak kovanları, dişliler, çarklar
 128
 101
 99
-2,0
 0,3
0712
Kurutulmuş sebzeler (bütün, kesilmiş, dilimlenmiş, kırılmış, toz halinde)
 6
 -
 90
100
 0,3
7326
Demir/çelikten diğer eşya
 48
 57
 77
 35,1
 0,2
8504
Elektrik transformatörleri, statik konvertisörler, endüktörler
 52
 723
 75
-89,6
 0,2
4106
Diğer hayvanların dabaklanmış derileri
 -
 -
 74
100
 0,2
Kaynak: ITC-Trade Map

   http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id

Ali Öztürk YILMAZ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TÜRKLERDE 12 SAYISININ ÖNEMİ(12 HAYVANLI TÜRK TAKVİMİ, MAKAM VE BURÇLAR)

Musalar, Yunan mitolojisi

DİPLOMASİ TARİHİ, TEORİSİ, KURUMLARI VE UYGULAMASI